Home » Modele de clauza arbitrala

Modele de clauza arbitrala

Guvernul României, în activitatea sa de organizare a executării legilor, conform dispozițiilor art. 108 din Constituția României, a adoptat o serie de Hotărâri de Guvern care prevăd posibilitatea sau obligativitatea soluționării disputelor prin arbitraj instituționalizat sau ad-hoc. Obiectul disputelor și implicit, obiectul arbitrajului, în cazul Hotărârilor menționate privește în principal respectarea unor obligații cu caracter internațional, transferul acțiunilor deținute de către stat, concesionarea resurselor sau activitatea unor persoane juridice.

Curtea de Arbitraj Ilfov din București a centralizat 100 de Hotărârii de Guvern care fac trimitere la soluționarea disputelor prin arbitraj. Documentul poate fi descărcat accesând acest link.

Aceasta sursă de informații reprezintă un motiv suplimentar ca potențialii beneficiari ai arbitrajului să acorde atenție sporită importanță arbitrajului ca jurisdicție alternativă cu caracter privat (conform dispozițiilor art.  541 alin. (1) Cod procedură civilă).

 

 

EnglishRomania