Home » Arbitraj instituționalizat

Arbitraj instituționalizat

Camera de Comerț și Industrie a Județului Ilfov a decis, în conformitate cu dispozițiile art. 4 lit. i) din Legea nr. 335/2007 privind Camerele de Comerț din România, să înființeze Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București cu scopul de a organiza activitatea de soluționare a disputelor comerciale și civile domestice prin arbitraj instituționalizat.

Decizia a fost fundamentată de necesitatea existenței unei alternative reale pentru soluționarea disputelor dar și de lipsa unor Curți de Arbitraj care să aibă drept principal obiectiv organizarea arbitrajului instituționalizat domestic pentru soluționarea disputelor dintre persoane fizice sau juridice Române privind contractele executate pe teritoriul țării.

În acest context, Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București percepe pentru serviciile oferite taxe arbitrale într-un cuantum apropiat de taxele judiciare de timbru și a optat pentru taxe arbitrale reduse în cazul disputelor care au ca obiect cereri cu o valoare mai mică de 100.000 Lei.

Dar fiind caracterul instituționalizat al arbitrajului, Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București dă eficiență principiilor arbitrajului instituționalizat, în mod general recunoscute. Părțile nu vor fi puse în situația de a reglementa întreaga procedură a arbitrajului, cum e în cazul arbitrajului ad-hoc, hotărârea va fi pronunțată în urma unei proceduri clare guvernate de garanțiile oferite de articolul 6 din Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăților fundamentale, și hotărârea, date fiind cele menționate, va fi executorie.

Reguli de arbitraj

Lista arbitrilor

Taxe arbitrale

Model de clauza compromisiorie

Contracte standard cu clauză arbitrală

Dosare

EnglishRomania