Home » Stiri

Stiri

În Jurnalul de Ilfov, nr. 403, din 2018, în pagina dedicată domeniului economic, s-a publicat articolul ,,Curtea de Arbitraj, o soluție facilă pentru rezolvarea diferendelor economice și comerciale – Arbitrajul, întâlnirea armonioasă dintre părți și justiție”.

Acesta face referire la întâlnirea dintre Președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov, Dan Dumitru și Președintele Curții de Arbitraj Comercial Ilfov din București, av. Alin Pop și Secretarul General, Brebeanu Dan, care a avut ca obiectiv, antamarea unei discuții pe tema arbitrajului.

Articolul vizează aducerea la cunoștință a publicului larg, a unui aspect mai puțin cunoscut în spațiul românesc, cel al arbitrajului, văzut ca metodă alternativă de soluționare a diferendelor economice și comerciale și a avantajelor pe care le are.

Este de apreciat aceasta inițiativă deoarece este un alt pas în crearea unei culturi a arbitrajului, care nu ar trebui să fie văzut ca un instrument elitist de soluționare a litigiilor, ci din contră, ca unul care se adresează tuturor persoanele.

Pentru mai multe infomații, articolul poate fi accesat la urmatorul link:

Curtea de Arbitraj, o soluție facilă pentru rezolvarea diferendelor economice și comerciale
01.02.2018

Schimbare majoră în sistemul de soluționare a disputelor prin arbitraj: Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov CAIB – BIAC urmează să soluționeze dosarele în 3 luni de la depunere conform noilor Reguli de Procedură Arbitrală ce vor fi adoptate

Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București (CAIB), reactivată la începutul lui 2017, a arbitrat mai multe spețe în cele 12 luni de funcționare. Membrii curții au lucrat intens la identificarea unor soluții procedurale care vor reduce semnificativ timpul de soluționare a unui caz la maxim trei luni.

„Unul dintre motivele care au condus la decizia de redeschidere a Curții de Arbitraj Comercial Ilfov din București este faptul că instanțele clasice de judecată din București au ajuns practic să se sufoce sub presiunea dosarelor. Și vorbim aici de peste 10.000 de dosare anual. În aceste condiții sistemul de arbitraj apare ca opțiune rapidă de rezolvare a spețelor comerciale. Dacă pe traseul clasic sunt dosare care pot dura enorm până la soluționare, 5 sau chiar și 10 ani, în instanța de arbitraj procedurile sunt extrem de rapide, iar părțile nu mai trebuie să aștepte ani de zile. Mai mult partile vor putea putea opta petru procedura simplificată, în cadrul căreia vor obține o hotărîre arbitrală care este titlu executoriu, în numai trei luni”, declară Alin Pop, președinte CAIB – BIAC.

Curtea de Arbitraj Ilfov din București colaborează cu o comunitate de 33 de arbitri comerciali, dintre care 12 sunt arbitri străini. La fiecare început de an, CAIB- BIAC primește candidaturi pentru ocuparea unui poziții pe lista de arbitri.

„Spre deosebire de instanțele de judecată, unde cauza nu este judecată de cineva specializat pe domeniul din care face parte disputa, în cazul curților de arbitraj, cei care arbitrează sunt profesioniști specializați, cu experiență vastă în domeniul respectiv. De asemenea, părțile implicate își pot alege arbitrii care să se ocupe de cauză”, explică Dr. Beatrice Onica – Jarka, vicepreședinte CAIB – BIAC și partener în cadrul casei de avocatură Cunescu, Balaciu și Asociații.

Orice dispută legată de activitatea comercială care se poate duce în instanță și are valoare de litigiu este eligibilă de a fi soluționată prin arbitraj de către orice curte din țară, indiferent de zona în care sunt înregistrare firmele implicate, iar hotărârile sunt definitive și executorii, putând fi atacate numai în situațiile în care se consideră că afectează o dispoziție de ordine publică.

„Odată cu adoptarea noilor reguli de procedură, părțile vor avea acces la procedura simplificată, dar și la o metodologie nouă de abordare a documentației procedurale prin introducerea unei formularistici ușor de folosit în sprijinul reducerii termenului de soluționare a disputelor. Ca metodă alternativă de soluționare a disputelor comerciale, arbitrajul vine cu soluții și în acest sens. Regulile ce vor fi adoptate de Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București prezintă avantaje față de  regulile pe care le aplică și celelalte curți de arbitraj din țară, prin aceea că reduc semnificativ timpul de soluționare a cauzelor la 3 luni prin opțiunea pentru procedura simplificată și prin asigurarea accesului părților la dosarul arbitral în timp real prin utilizarea portalului arbitral. Procedura simplificată va fi predominant scrisă și numai în cazul în care tribunalul arbitral va considera că este nevoie de soluționare în cadrul unei ședințe cu părțile, va convoca o asemenea întâlnire. Durata maximă în care ar fi soluționat un litigiu arbitral printr-o astfel de procedură este de maxim 3 luni. Un alt avantaj pe care îl oferă arbitrajul sunt costurile pe care le implică, față de acțiunea în instanță. Normele de stabilire a taxei arbitrale, în funcție și de dificultatea cauzei, pot genera costuri cu mult mai mici în raport cu taxele judiciare de timbru care se practică la tribunal.  Accesarea procedurii simplificate coroborată cu un sistem atractiv de taxe de arbitraj reprezintă cu siguranță o schimbare majoră în sistemul de soluționare a disputelor prin arbitraj, care nu poate să fie decât benefică profesioniștilor de afaceri”, adaugă Dr. Beatrice Onica – Jarka.

14.12.2017

Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucuresti, urmărind realizarea unor acorduri pentru promovarea sistemului de justiție privată, a încheiat un protocol impreuna cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scopul comun al celor doua institutii fiind promovarea drepturilor consumatorilor şi mărirea gradului de conştientizare a posibilităţilor pe care aceștia le au în vederea exercitării eficiente a drepturilor de care dispun.

13.12.2017

UN AN DE JUSTITIE PRIVATA LA NIVEL DE EXCELENTA

http://www.comunicatedepresa.ro/curtea-de-arbitraj-comercial-ilfov-din-bucuresti/un-an-de-justi-ie-privata-la-nivel-de-excelen-a/

 

26.05.2017

In data de 26.05.2017, ulterior desfasurarii lucrarilor conferintei 2017 SHANGHAI INTERNATIONAL AIR LAW FORUM”, Presedintele si Secretarul General al Curtii de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucuresti, au avut o intalnire cu dl. Huang Wen – Deputy Secretary-General al Shanghai International Economic and Trade Arbitration Commision (Shanghai International Arbitration Center) si membru al The China (Shanghai) Pilot Free Trade Zone Court of Arbitration, Shanghai International Aviation Court of Arbitration, BRICS Dispute Resolution Shanghai Center si China-African Joint Arbitration Centre Shanghai.

 

In cadrul acestei întâlniri, au fost discutate teme comune in legatura cu arbitrajul international, având loc și un schimb de idei juridice in privința aplicabilității normelor de drept in domeniul arbitrajului international. Totodata, a fost discutata și posibilitatea încheierii unui MEMORANDUM OF UNDERSTANDING / AGREEMENT OF COOPERATION intre Shanghai International Arbitration Center si Curtea de Arbitraj Comercial Ilfov din București.

25.05.2017

In data de 25.05.2017, Presedintele si Secretarul General al Curtii de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucuresti, au participat la Conferinta “2017 SHANGHAI INTERNATIONAL AIR LAW FORUM” onorând invitația primită de la School of International Law East China University of Political Science and Law.

Invitația primită de către Presedintele al Curtii de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucuresti, Alin POP

Invitația primită de către Secretarul General al Curtii de Arbitraj Comercial Ilfov din Bucuresti, drd. Nicolae-Danuţ BREBEANU

Program 2017 Shanghai International Air Law Forum

Speech-ul dlui. Pop : „The consense of consense is consense” (atasat) sustinut la conferinta

EnglishRomania